• 9 sierpnia 2020

Jak wykorzystać pulpę z wyciskarki

Dobroczynnego działania świeżych soków nawet nie trzeba przedstawiać. Fakt, że obecne w sokach witaminy lepiej wchłaniają się w formie płynnej, jest wiedzą powszechną. Do produkcji soku najlepiej jest użyć wyciskarki, bo tylko ona dokładnie wyciśnie owoce czy warzywa. Pozostaje jednak pytanie o to, co zrobić z pulpą. Chociaż jest pozbawiona soku, zachowuje zapach oraz smak. W pierwszej chwili pomyślałam nad wykorzystaniem jej w surówkach. Może do nich jednak trafić tylko niewielka jej ilość. A co z resztą? Kontynuowałam poszukiwania inspiracji i znalazłam kilka interesujących rozwiązań.

Na początek porozmawiajmy o tym, czym jest pulpa.

Pulpa to swego rodzaju miazga, będąca pozostałością po wyciśniętych owocach lub warzywach. Mimo że nie posiada ona tylu odżywczych mikroelementów co owoce w całości, nadal warto ją wykorzystywać. W jej składzie przeważa błonnik, którego nasz organizm potrzebuje, chociaż go nie wchłania. To on sprawia, że czujemy się najedzeni. Co więcej, ma także dobroczynny wpływ na układ trawienny oraz usprawnia proces przemiany materii.

W jaki sposób wykorzystać więc pulpę w kuchni?

Dodać ją do koktajlu

Najbardziej pożądanym składnikiem smoothie jest błonnik. Aby zwiększyć jego zawartość, dorzućmy pulpę do pozostałych produktów. Dzięki użyciu blendera wysokoobrotowego uzyskamy koktajl o jednorodnej konsystencji. W ten sposób możemy wykorzystać pulpę każdego owocu czy warzywa. Dzięki niej takie smoothie możemy traktować jako samodzielny posiłek.

Prosty przepis: zmieszaj pulpę jabłka, mango oraz gruszki (lub kompozycję wybraną przez siebie) z jogurtem naturalnym. Aby smoothie miało słodki smak, dodaj banana lub łyżkę miodu.

Ugotować z niej zupę

Pulpę można wykorzystać zarówno w zupach kremach, jak i bulionach. W tych pierwszych, tak samo jak w przypadku smoothie, traktujemy ją jako zagęstnik. Także tutaj warto wykorzystać blender wysokiej jakości, by uzyskać odpowiednią konsystencję. W przypadku bulionów pulpa będzie natomiast bazą, którą trzeba będzie odpowiednio przyprawić i wzbogacić ziołami. Jeśli chodzi o mnie, nie jestem fanką tej metody zastosowania pulpy, warto jednak o niej wiedzieć.

Zrobić pastę do kanapek lub dip

To jeszcze jedna metoda na zwiększenie obecności błonnika w naszym jadłospisie. Pozostałą po wyciskaniu soku pulpę wystarczy zmieszać lub zblendować z twarożkiem, jogurtem, drobno pokrojonym pomidorem i awokado oraz przyprawami. Możemy nakładać ją na kanapki lub potraktować jako dip do wytrawnych przekąsek.

Przygotować wegańskie burgery lub pulpety

Umiejętnie przyrządzone burgery zadowolą nawet kubki smakowe typowego mięsożercy. To doskonały pomysł na wykorzystanie pulpy z marchewki lub buraków. Jej sucha konsystencja ułatwi połączenie składników. Produkt uboczny świeżego soku ma już gotową formę na pulpety czy burgery. Dzięki temu oszczędzamy czas, bo nie musimy specjalnie ścierać składników na tarce.

Kotlety z pulpy

Składniki:

  • Pulpa pozostała po wyciśnięciu kilku buraków lub marchewek (także innych warzyw)
  • Kasza jaglana (około 100 gramów)
  • Cebula (jedna, średniej wielkości)
  • Olej roślinny (około trzech łyżek do masy na kotlety, reszta do smażenia)
  • Mąka ziemniaczana (trzy łyżki stołowe)
  • Pieprz ziołowy (około pół łyżeczki)
  • Słodka papryka w proszku (jedna łyżeczka)
  • Bułka tarta
  • Sól do smaku
  • Dla chętnych: papryka wędzona w proszku (jedna łyżeczka)

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy lub wyciskamy w wyciskarce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy z nich kotlety dowolnej wielkości. Obtaczamy z obu stron w bułce tartej, a następnie smażymy.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

Olejki naturalne

Oleje naturalne są prawdziwymi cudami natury, ponieważ pozwalają zainteresowanym zadbać o nieskazitelny wygląd...