Wege grillowanie – najlepsze przepisy na warzywa z grilla
Warzywa to idealna opcja na grilla nie tylko dla wegetarian. Odpowiednio przyrządzone mogą skraść serca nawet zagorzałych fanów kuchni mięsnej. Warto wykorzystać cukinię, bakłażana, pieczarki, paprykę czy kolby kukurydzy. Zapewniamy, że ich smak będzie obłędny! Poznaj najlepsze przepisy na warzywa z grilla i zachwyć gości podczas imprezy na świeżym powietrzu.
Warzywa z grilla
Warzywa nie wymagają specjalnego przygotowania i długiego marynowania jak w przypadku mięsa. Z tego względu są idealnym rozwiązaniem, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Ten przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników, czyli cukinia, bakłażan, pieczarki oraz ser camembert. Przed pieczeniem warto wcześniej pokroić cukinię i bakłażana na plastry i posypać solą. Grillujemy je wraz z ulubionymi przyprawami na rozgrzanym ruszcie około 15 minut. Natomiast do kapeluszy pieczarek wkładamy kostki sera camembert i grillujemy, do momentu aż się rozpuści. Pycha!
Cukinia z grilla
W tym przepisie cukinia gra pierwsze skrzypce. Nie wymaga ona specjalnych przygotowań. Należy przeciąć ją na 4 części, ponakłuwać widelcem i posmarować oliwą z oliwek, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Można również dodać inne ulubione przyprawy. Cukinię grillujemy około 10 minut z każdej strony, aż będzie zarumieniona i jędrna. Należy pamiętać, by nie trzymać jej na ruszcie zbyt długo, ponieważ może wyjść zbyt miękka. Cukinia z grilla idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, świeżą bagietką czy sosem czosnkowym.
Warzywa z grilla marynowane w occie balsamicznym z rozmarynem
To nowa odsłona grillowanych warzyw, które dzięki marynacie nabiorą niepowtarzalnego smaku. Jak ją wykonać? Wystarczy wymieszać oliwę z oliwek lub olej z octem balsamicznym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną cukru i świeżym rozmarynem (najlepiej utartym w moździerzu). Cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy około 15 minut. Warzywa z grilla powinny być jędrne i odpowiednio miękkie.
Grillowane krążki kukurydzy
A teraz czas na krążki kukurydzy w ziołach! Przepis jest niezwykle prosty, ale jakże smakowity. Należy pokroić kolby na mniejsze kawałki, posmarować oliwą z oliwek, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Następnie układamy na tacce aluminiowej i grillujemy około 25 minut na złoty kolor. Świetnie smakuje z Sosem Czosnkowym WINIARY.
Sałatka z grillowanego bakłażana
Bakłażan to warzywo idealne na grilla. Nie wymaga długiego pieczenia, by rozpływał się w ustach. Kluczem to wspaniałego smaku są odpowiednie przyprawy. W tym przepisie wykorzystamy bazylię, oregano oraz sól i pieprz. Łączymy składniki z olejem, octem balsamicznym i smarujemy bakłażana marynatą. Warzywo warto wcześniej obrać ze skórki, pokroić na plastry, posolić i pozostawić na pół godziny. Bakłażan znakomicie komponuje się z serem feta, oliwkami i posiekanym koperkiem. Smacznego!
Materiał partnera zewnętrznego