• 13 lipca 2024

Kuchnia hiszpańska - najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to zbiór potraw znanych na całym świecie. Na wybrzeżu głównym składnikiem są owoce morza. Przemieszczając się w kierunku środka kontynentu, można znaleźć więcej warzyw i wołowiny. Głównymi składnikami kuchni hiszpańskiej są świeże owoce i warzywa, które uprawiane są głównie na Półwyspie Iberyjskim. To wspaniała eksplozja kolorów, zapachów i smaków. Oliwa z oliwek jest kluczowym elementem tej kuchni, ponieważ nadaje potrawom wyrazisty smak.

Najpopularniejsze hiszpańskie potrawy

Słynna paella i fideua to dwa najpopularniejsze dania w Hiszpanii. Paella to potrawa z ryżu pochodząca z regionu Walencji. Zawiera również warzywa i mięso. Jest to podstawowa wersja, od której powstało tak wiele wariacji. Paella z owocami morza jest również bardzo popularna. Warto spróbować wersji z makaronem zamiast ryżu. Ta opcja była znana jako fideua. Jeśli chcesz spróbować najlepszej paelli, ważne jest, aby pamiętać, że najlepsze z nich są przygotowywane na ogniu.

Pulpo a la gallega

Pulpo a La Gallega to kolejne interesujące danie. Galicja to miejsce, do którego należy się udać, jeśli chce się skosztować najlepszych owoców morza w Hiszpanii. Pulpo to ośmiornica podawana z gotowanymi ziemniakami, oliwą z oliwek i gruboziarnistą solą oraz mieloną papryką.

Tortilla de patatas

Najsłynniejszym daniem kuchni hiszpańskiej jest tortilla de patatas. Jest znana na całym świecie. Przygotowuje się ją z jajek i ziemniaków i choć może wydawać się łatwa, wymaga wielu umiejętności. Tortille mogą być spożywane jako przekąska lub jako część kanapki. Można w nich znaleźć karczochy i cebulę, a także dzikie szparagi, grzyby i ziemniaki.

Gazpacho y salmorejo

Wymieniając najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej nie sposób zapomnieć o słynnym gazpacho i salmorejo. Są to chłodniki, których bazą są oczywiście pyszne i słodkie pomidory. Dla Hiszpanów gazpacho to raczej chłodziwo w upalne dni. Jednak w innych częściach kraju często podawane jest jako zimna zupa. Gazpacho to nie tylko pomidory. Może również zawierać paprykę, cebulę, czosnek, ogórek i chleb świętojański. Napoje te są przyprawiane i schładzane w lodówce oliwą z oliwek, solą i czerstwym chlebem. Salmorejo jest przygotowywane wyłącznie z pomidorów, ząbków czosnku, czerstwego chleba i oliwy z oliwek.

Sprawdź: Tydzień hiszpański w Lidlu - https://tydziensmaku.pl/promocje/ebdq/tydzien-hiszpanski-w-lidlu.html

Canelones

Canelones to pyszne hiszpańskie danie, które pochodzi z Włoch. Te grube rurki makaronu podawane są z tartym serem i sosem beszamelowym. Danie to jest najpierw gotowane, a następnie pieczone w piekarniku przed podaniem. To danie jest tak dobre, że będziesz chciał polizać palce!

Cocido madrileno

Cocido madrileno to również ciekawe danie. Ciecierzyca jest głównym składnikiem tego dania, które pochodzi z Madrytu. Następnie dodaje się do niej mięso, a czasem boczek. Najpierw zostało spopularyzowane przez klasę robotniczą, a następnie rozprzestrzeniło się na resztę kraju. Dziś cocido madrileno można znaleźć we wszystkich regionach Hiszpanii.

Zupa lentejas

Soczewica jest używana w lentejas. Jest ona również wzbogacona warzywami i chorizo. Danie to jest również dostępne z kaszanką lub jajkami. Jest również dostępna w wersji wegetariańskiej. Zupa ta jest idealna na chłodniejsze dni.

Fabada

Fabada, danie, które jest również interesujące, składa się z białej fasoli gotowanej z kaszanką, chorizo i szafranem. To danie ma idealny kolor, ponieważ jest połączeniem szafranu i chorizo. Danie to wymaga szczególnego rodzaju fasoli, phaseolus vulgaris. Pierwsza wzmianka o tej fasoli pochodzi z 1884 roku.

Gambas al ajillo

W Hiszpanii popularnym daniem jest gambas al ajillo (krewetki w czosnku). Danie to podawane jest z pietruszką w glinianych garnkach. Danie to kojarzone jest z południem kraju. To danie jest idealne na mały posiłek lub przekąskę.

Krokiety w Hiszpanii

Będąc na wakacjach w Hiszpanii warto spróbować lokalnych krokietów. Mają one kształt małych paluszków lub kulek. Croquetas są przygotowywane na bazie beszamelu, a następnie zwieńczone kurczakiem, wołowiną lub szynką. Croquetas mogą mieć również nadzienie z krewetek lub dorsza. Piecze się je w głębokim smalcu, a następnie polewa jajkiem. Chociaż z wyglądu są podobne do polskich, warto spróbować ich w Hiszpanii, aby poczuć różnicę.

Słodycze w kuchni hiszpańskiej

Słodycze w kuchni hiszpańskiej

Słodycze odgrywają ogromną rolę w hiszpańskiej kuchni. W malutkich kawiarenkach można znaleźć churros maczane w czekoladzie. Jest to smażone ciasto formowane w bułeczki i podawane z gorącą mleczną lub deserową czekoladą.

Tarta de Santiago

Tarta de Santiago jest również pyszna. Jest to tarta z mielonych migdałów, cukru i jajek. Czasami jest aromatyzowana skórką z cytryny lub słodkim winem. Posypuje się ją cukrem pudrem. Tarta najlepiej smakuje w Galicji, ponieważ jest to miejsce, z którego pochodzi. Jeśli to możliwe, zatrzymaj się w Santiago de Compostela, aby spróbować tego ciasta.

Flan

Słynny flan przygotowywany jest z kremu waniliowego. Jest on następnie polewany sosem karmelowym. Tekstura jest podobna do panna cotte. Deser ten jest dostępny w prawie wszystkich restauracjach na Półwyspie Iberyjskim.

Crema catelana

Crema catelana jest również pyszna. Przygotowuje się ją z żółtek jaj posypanych cukrem, a następnie opalonych w celu uzyskania idealnej chrupkości. Crema catelana ma konsystencję podobną do creme brûlée. Smak ten jest tak popularny w Hiszpanii, że można go znaleźć nawet w likierach lub lodach.

Tarts de Queso

Tarte de Queso to jeden z najpopularniejszych królewskich deserów w tej części kraju. Jest to sernik o mocnym smaku i konsystencji podobnej do ciasta. Deser ten nie ma polewy, a jego wierzch jest chrupiący i wysuszony. Warto go spróbować będąc w Hiszpanii. W Hiszpanii słodycze, przekąski i dania główne mają znaczenie społeczne, łącząc rodziny w celu świętowania i dzielenia się wspólnymi chwilami.

Share :

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Może Cię zainteresować

Psychoterapia online dla DDA

Osoby z syndromem DDA, czyli Dorosłe Dzieci Alkoholików, to znaczy odsetek pacjentów zgłaszających się pomoc...