Kapusta i grzyby w dwóch doskonałych daniach – poznaj przepisy!
Kapusta i grzyby tworzą jeden z najbardziej charakterystycznych i uwielbianych świątecznych aromatów. Gdy zapach tego wspaniałego nadzienia roznosi się po mieszkaniu, doskonale wiadomo, że trwają już ostatnie przygotowania do Bożego Narodzenia. Kapustę z grzybami spotkamy w wielu tradycyjnych świątecznych, a zwłaszcza wigilijnych potrawach. Dziś z satysfakcją prezentujemy nasze ulubione – łazanki oraz wigilijne pierogi.
Doskonały przepis na łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami to obecnie nieco zakurzona potrawa, dlatego warto pielęgnować tę świąteczną kulinarną tradycję i przygotować je właśnie w tym roku. Danie stanowi idealny wybór, aby zaimponować babci, a jednocześnie zapoznać młodszych uczestników Wigilii z tym klasycznym smakiem. By zrealizować sprawdzony i prosty przepis na łazanki, potrzebne ci będą:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 200 g masła
- 2 cebule
- aromatyczny bulion grzybowy
- pieprz i sól do smaku
Taka ilość składników powinna wystarczyć na około 12 porcji. W razie potrzeby możesz ją zwiększyć, zachowując proporcje. Przygotowanie tego pysznego dania rozpocznij od odciśnięcia kapusty i jej ugotowania w sprawdzonym bulionie. My wykorzystaliśmy aromatyczny Bulion grzybowy z borowikami WINIARY. W tym czasie możesz zająć się moczeniem grzybów, które również należy ugotować, a po odsączeniu pokroić w paski lub kostkę. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle wraz z grzybami, a gdy się zarumieni, dodaj do kapusty.
Danie jest już praktycznie gotowe, bo jeśli korzystasz z gotowego makaronu, wystarczy go zagotować i dodać do potrawy. Wyśmienite łazanki możesz jednak przygotować samodzielnie. Oto krótka lista składników:
- 400 g mąki
- 4 jajka
- sól do smaku
Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, a następnie wbij do niej 4 jajka, wsyp sól i zagnieć ciasto. Teraz wystarczy pokroić je w klasyczne romby i zagotować, a później dodać kapustę z grzybami. Smacznego!
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Lepienie pierogów to wspaniała polska tradycja kulinarna, którą warto pielęgnować nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Wigilijne pierogi z grzybami i kapustą muszą jak co roku znaleźć się na świątecznym stole. Jeśli nie masz sprawdzonego przepisu, chętnie podzielimy się własnym, do którego realizacji potrzebujesz:
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 600 ml mleka
- 4 kostki bulionu
- 600 g suszonych grzybów
- 600 g białej kapusty
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- pieprz i soli do smaku
Zaczynamy! Najpierw przesyp mąkę do miski i wlej do niej podgrzane mleko z solą oraz masłem. Ciasto z tych składników należy wyrabiać, dopóki nie stanie się miękkie. Cebulę, kapustę i czosnek należy drobno posiekać, podobnie jak ugotowane w bulionie grzyby. Podsmaż składniki na rozgrzanym oleju, przy czym grzyby dodaj do farszu, kiedy kapusta stanie się miękka, duś ją przez kolejne 10 minut.
Ciasto dokładnie rozwałkuj na grubość około trzech milimetrów, podziel na koła przy pomocy szklanki, a następnie nadziewaj farszem i lep pierogi, tworząc palcami odpowiednie wzory lub korzystając ze specjalnego narzędzia. Pierogi powinny gotować się przez około 3 minuty, dopóki nie wypłyną na powierzchnię wrzątku. Po ostudzeniu możesz je zamrozić. Przed wigilijną kolacją powinny trafić prosto do garnka lub po rozmrożeniu – na patelnię.
Artykuł sponsorowany