• Środa, 26 września 2018r.

Proste przepisy na sos słodko-kwaśny z ketchupem Pudliszki

sos słodko-kwaśny

Dostępne na rynku gotowe sosy do potraw, które wystarczy podgrzać, by przygotować pełnowartościowe danie, sprawiają, że niewiele osób decyduje się na robienie ich na własną rękę. Zdarza się jednak, że nachodzi nas ochota na konkretną potrawę i konkretny smak, a akurat nie mamy w domu jej gotowej wersji. Choć więc sos do spaghetti Pudliszki czy dostępne sosy słodko-kwaśne tej samej marki znacznie ułatwiają życie w kuchni, warto poznać przepis na ich domową wersję. W tym artykule zajmiemy się tą drugą opcją – sosem słodko-kwaśnym. Jak go przygotować?

Ketchup Pudliszki – skład w 100% naturalny

By uzyskać smaczny sos słodko-kwaśny, który niemal do złudzenia będzie przypominał ten dostępny w azjatyckich restauracjach, składniki, które wykorzystamy do jego przygotowania, muszą być najwyższej jakości. W przepisach, które chcemy ci zaproponować, bazą do sosu jest ketchup – warto więc wybrać taki, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Idealnym kandydatem wydaje się ketchup Pudliszki. Skład tego produktu jest w 100% naturalny: jest on przygotowywany z najwyższej jakości świeżych pomidorów od lokalnych dostawców. Nie znajdziesz w nim sztucznych konserwantów ani żadnych ulepszaczy smaku. Dotyczy to zresztą wszystkich produktów tej marki dostępnych na rynku – podobnie jak ketchup Pudliszki skład maksymalnie naturalny mają też koncentrat pomidorowy, przecier czy sos do spaghetti Pudliszki.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny z ketchupu?

Zanim przystąpisz do pichcenia, musisz zastanowić się, czy chcesz przyrządzić sos słodko-kwaśny na zimno (który można zaserwować np. z nuggetsami albo świeżymi warzywami), czy na ciepło (idealny do ryżu). Potrzebne ci będą:

  • jogurt lub majonez (baza jogurtowa jest znacznie zdrowsza),
  • ketchup,
  • cukier,
  • ocet,
  • ananas z puszki,
  • ulubione przyprawy.

By przygotować sos słodko-kwaśny na zimno, do małej miseczki wlej jogurt lub majonez (możesz też je ze sobą połączyć). Dodaj kilka łyżek ketchupu i dokładnie wymieszaj (sos powinien mieć intensywnie pomarańczowy kolor), a następnie dodaj łyżkę octu. Nada on twojemu sosowi charakterystyczny aromat. Kilka plasterków ananasa z puszki pokrój w drobniutkie kawałki i doda do sosu. Przypraw do smaku odrobiną cukru i przyprawami, które lubisz: najlepiej wkomponują się tu imbir, cynamon czy kurkuma.

W wersji na ciepło zamiast jogurtu lub majonezu potrzebna ci będzie starta marchewka i kukurydza z puszki. Wrzuć je do niewielkiego rondelka (razem z zalewą z kukurydzy), dodaj ketchup, łyżkę octu i ananasa i gotuj razem na niewielkim ogniu. Ciągle mieszając, dopraw wedle uznania: imbir, curry, może ostry pieprz cayenne? Odstaw na kilkanaście minut, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły, a następnie podawaj z ryżem.

Kiedy skończy ci się sos do spaghetti Pudliszki, z ketchupu możesz też przygotować jego awaryjną wersję: zamiast ananasa i octu dodaj jednak cebulkę, czosnek i sporą ilość ziół prowansalskich. Powodzenia!

Share :

Może Cię zainteresować

Ulotki reklamowe

Ulotki reklamowe otaczają nas zewsząd. Czasami, przebywając w centrum dużego miasta jesteśmy nimi wręcz...